ACTIES

Misia 150 jaar - Muzikale vertelling 'Misia Reine de Paris'

150 jaar Misia 1872-2022

Misia Godebska was de kleindochter van de Halse cellist François Servais.
Als kind heeft ze in Halle in de Villa Servais gewoond. Later werd ze in Parijs de muze van talloze grote kunstenaars, zoals Renoir, Toulouse-Lautrec, Diaghilev, Picasso, Cocteau of Proust. Ze was een hartsvriendin van Coco Chanel en inspireerde talrijke componisten.


Villa Servais, vzw Servais en cc ’t Vondel sloegen de handen in elkaar voor een feestelijk programma naar aanleiding van Misia’s 150ste verjaardag.

MicrosoftTeams-image (3)

Concert in de gerestaureerde muziekzaal van Villa Servais

30 Maart – Franse versie – 19u00 – €85

Met welkomsdrink vooraf en nadien receptie en hapjes voor Misia’s verjaardag.

In de gerestaureerde muziekzaal van Villa Servais, precies op Misia’s 150ste verjaardag speelt Julie Depardieu de rol van Misia met muzikale ondersteuning van fluitiste Juliette Hurel en pianiste Hélène Couvert. Ze vertolken composities uit de entourage van Misia.

De Belgisch (Hals)-Poolse Misia Sert werd een symbool voor de vrouwenemancipatie dankzij haar aantrekkingskracht en innemendheid. Satie droeg zijn Morceaux en forme de poire aan haar op, Ravel La Valse, en Stravinsky gaf haar een partituur van de Sacre du Printemps cadeau. Hun muziek staat centraal tijdens dit bijzondere optreden waarin Julie Depardieu ons aan de hand van verbazingwekkende, ontroerende en grappige anekdotes laat kennismaken met deze illustere dame.

MicrosoftTeams-image (5)

Concert in de nieuw aangelegde tuin van Villa Servais

06 juni – Nederlandse versie – 19u30 – €30

Met receptie na de vertelling.

 

Het ensemble Revue Blanche duikt samen met Katharina Smets in het glorieuze en tragische leven van Misia, de koningin van de Parijse salons, maar ook van gebroken dromen en ontmaskerde liefde. Misia’s leven weerspiegelt de artistieke, culturele en sociale geschiedenis van Frankrijk en België anno 1900. Haar leven vol glorie en tragiek, haar artistieke netwerk en de verschroeiende muzikale passie vormen de rode draad tijdens dit optreden.

Radiomaker Katharina Smets gaat samen met musicologe Sofie Taes en componist Frederik Neyrink op zoek naar wie Misia echt was. Ze willen de tijdsgeest begrijpen, met al wat er zich toen op politiek, maatschappelijk en cultureel vlak afspeelde. Misia gidst hen van de vroegmoderne avant-garde naar het heden: welke verhalen en kunstwerken blijken relevant voor ons? Welke schatten willen we absoluut delen met het publiek en welke verhalen moeten doorverteld worden? De reis in de voetsporen van Misia Sert voert hen van Halle over Brussel naar Parijs.

In samenwerking met Vzw Servais en cc ’t Vondel.

Geuze & Champagne 2021

Om het einde van de restauratie te vieren werd de champagneactie uitgebreid met de lancering van een unieke ‘Oude Geuze Villa Servais’.

De nieuwe capsule en het etiket voor deze feestelijke editie toont een detail van de gerestaureerde terracotta cello. Dit muziekinstrument stond centraal in het leven van François Servais en in diens bijzondere woonst. Het beeldhouwwerk werd gemaakt door Cyprien Godebski in 1864 en volledig gerestaureerd in 2021. De geselecteerde champagne van het wijndomein van de familie Sandrin in Celles-sur-Ources heeft drie jaar kunnen rijpen in 200 jaar oude kelders. De champagne is samengesteld uit 100% Pinot noir-druiven.

De opbrengst van de champagne- en geuzeverkoop wordt aangewend voor de vergulding van de sculpturen in de gevel in 2022. De verkoop van de Misia-cd ondersteunt de twee concerten in het Misia-jaar 2022.

Geuze

Voor de ‘Oude Geuze Villa Servais’ selecteerde de familie Boon samen met Maud en Geert de lambieken voor deze assemblage. Er werd gekozen voor een basis jonge lambiek waaraan drie jaar oude lambiek die gerijpt heeft op kleine eiken vaten, werd toegevoegd. De oude lambieken uit deze vaten onderbouwen het eik-karakter in de smaak.

Jos, Frank, Karel Boon, en Maud & Geert

Uw bestelling kan afgehaald worden aan de villa op een overeen te komen tijdstip. Wenst u de flessen en/of de cd thuis te laten leveren? Ook dat is mogelijk.