Een blik achter de voorgevel...
Villa Servais is een magische plek in Halle waar geschiedenis, cultuur en inspirerende ontmoetingen samenvloeien.
De imposante villa werd opgetrokken in 1847 in opdracht van cellist en componist François Servais. Jean-Pierre Cluysenaar ontwierp dit architecturaal pareltje in neo-palladiaanse stijl. Na de dood van de bekende muzikant kreeg de villa in Halle verschillende bestemmingen. Vanaf 1981 stond de villa leeg en zes jaar later werd het gebouw van de sloophamer gered toen het geklasseerd werd als ‘beschermd erfgoed’.


François Servais
François Servais werd geboren op 6 juni 1807 in Halle als zoon van schoenlapper Jean-Baptiste Servais en huisvrouw Joséphine Bande. Al van kinds af bleek hij over een uitzonderlijk muzikaal talent te beschikken. Hij maakte deel uit van het kerkorkest en werd ontdekt door markies Jules de La Croix de Chevrières de Sayve die hem introduceerde bij Corneille Vander Plancken, de eerste violist van het orkest van de Koninklijke Muntschouwburg in Brussel. Dankzij hem en de Franse cellist Nicolas Platel kreeg hij de kans om zijn bijzondere gave verder te ontwikkelen.
Een nieuw hoofdstuk
In 2016 werd een nieuwe pagina toegevoegd aan de rijke geschiedenis van de villa toen de familie De Poorter-Leschevin het gebouw aankocht als privéproject. Na een volledige restauratie waarbij de nadruk ligt op authenticiteit en beleving wordt Villa Servais opnieuw dé ontmoetingsplek bij uitstek. De locatie omvat een privéwoning, een guesthouse met acht luxueuze kamers, een gezellige tearoom en een authentieke tentoonstellings- en cultuurruimte.
Of hoe Villa Servais opnieuw mensen samenbrengt…


Authenticiteit bij restauratie
In 2016 werd de familie De Poorter-Leschevin eigenaar van Villa Servais. Wat onbezonnen was gestart, is een levensproject geworden. Het gezin wil de imposante villa van cellist en componist François Servais door intensieve restauratiewerken herstellen naar haar 19de eeuwse grandeur en het gebouw opnieuw een plaats geven in de Halse samenleving en ver daarbuiten. In het restauratiedossier dat ingediend werd bij het Agentschap voor Onroerend Erfgoed verwoordden Maud en Geert het als volgt:
"Er zal een ruimte zijn voor tentoonstellingen en andere culturele activiteiten, maar ook een bed and breakfast is mogelijk en dan is er nog voldoende plaats om een privéwoning in te richten. Zo krijgt het gebouw al zijn functies van vroeger terug."
Geert en Maud namen het architectenbureau Helon en aannemer Arthur Vandendorpe onder de arm om het project mee te realiseren.
De villa wordt volledig gerenoveerd met oog voor elk 19de eeuws historisch detail en voorzien van alle hedendaags comfort.